Лидерът на шведските консерватори Улф Кристерсон работи по съставянето на ново

...
Лидерът на шведските консерватори Улф Кристерсон работи по съставянето на ново
Коментари Харесай

В Швеция консерваторите ще съставят ново правителство

Лидерът на шведските консерватори Улф Кристерсон работи по съставянето на ново държавно управление след нежната изборна победа на дясната коалиция, в която наред с умерените консерватори влиза и крайнодясна партия.  

" Сега стартирам работа по съставянето на ново и мощно държавно управление ", съобщи Кристерсон.
" Сега ще възстановим реда в Швеция! " - добави той.

Десният блок получи 176 места. 73 от тях отиват при крайнодясната партия " Шведски демократи ". Една евентуална четирипартийната коалиция ще има нежно болшинство над левицата, която завоюва 173 места.

Изборите в неделя бяха толкоз близки, че до сряда трябваше да бъдат преброени десетки хиляди гласове от чужбина и авансово подадени гласове.

Ппризнавайки провалянето на левицата, министър-председателят Магдалена Андершон разгласи, че ще подаде оставка. Тя е водач на социалдемократите.

На конференция Андершон означи, че десницата ще се радва на " малко болшинство, само че въпреки всичко болшинство ".

" Така че на следващия ден ще подам оставката си като министър-председател, а отговорността за продължаването на процеса ще бъде предоставена на ръководителя на Народното събрание ", съобщи Андершон.

Шведско държавно управление в никакъв случай до момента не е разчитало на поддръжка от партия Шведски демократи. Според Агенция Франс Прес програмата им е антиимигрантска и националистическа.

След преброяването на по-голямата част от гласовете партията се оказа втората по величина в Швеция след социалдемократите.

Въпреки това, постът на министър-председател по всяка възможност ще отиде при Кристерсон, водач на Умерената партия, защото водачът на Шведските демократи Джими Акесон не е в положение да сплоти четирите партии.

Улф Кристерсон, направи огромен поврат за своята партия, когато през 2019 година стартира проучвателни диалози с Шведските демократи. Благодарение на тях, те съумяха да задълбочат съдействието си.

" Сега стартира работата по превръщането на Швеция във велика още веднъж ", съобщи Кристерсон.

Лидерът на италианската партия " Лига " Матео Салвини приветства триумфа на партията.

" Дори в красивата и демократична Швеция левицата е победена и изпратена вкъщи ", съобщи Салвини. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР